Natječaj za uređenje trga u Čakovcu

Svijet je sačinjen od dualnosti. Bilo da je riječ o filozofiji, teologiji, matematici ili prirodi, dualnosti su neprestano prisutne. Materija i duh, ograničeno i neograničeno, jednolično i neobično, prijateljstvo i mržnja, dobro i zlo. Dualnosti čine naše prostore dinamičnima, životvornima i pulsirajućima - puno i prazno, visoko i nisko, usko i široko, otvoreno i zatvoreno, toplo i hladno, svjetlo i tama.

Jedna od predaja kaže kako se ispod grada Čakovca, u podzemlju, nalazi veliki zmaj Pozoj. Glava mu leži ispod Staroga grada dok mu se rep proteže sve do crkve sv. Nikole! To je zmaj koji ne riga vatru već izaziva potrese, poplave i oluje, a jedino ga junak Grabancijaš Dijak može umiriti svojim magičnim riječima.
Kao što je Čakovec srce Međimurja, srce Čakovca je Trg Republike koji leži na leđima velikoga zmaja. Iz njega, kao žila kucavica, izlijeva se nepravilna Ulica kralja Tomislava – živopisna ulica „šarenih trenutaka i pozitivnih emocija“. Srce zmaja Pozoja nalazi se, naravno, u podzemlju ispod Trga.
Javni prostor treba pretvoriti u dnevni boravak grada - rekao je Jan Gehl, danski arhitekt i urbanist. Trg Republike dnevni je boravak Čakovca. On je oduvijek bio poveznica i međuprostor između Staroga grada i grada. Trg je platforma za manifestacije, programe, promenada, spoj urbanog i prirodnog, mjesto susreta, vizura, odmora i aktivnosti na otvorenom. Pandan Trgu je njegovo aktivno podzemlje. Tamo je sve ono što mora biti skriveno, prateće i služeće. Trg Republike je zapravo oboje – razizemlje i podzemlje, jedno bez drugoga nije potpuno.


Razizemlje, parter Trga Republike platforma je za događanja, višeslojan je i sastoji se od mikroambijenata organiziranih obodno. Centralni prostor ispred spomenika Nikoli Zrinskom prazan je prostor koji povremeno udomljuje sadržaje korištenjem modularne urbane opreme.

Spoj sa Ulicom kralja Tomislava ugostiteljska je zona skrivena ispod teškog zelenog krova - reminiscencije tradicionalne međimurske hiže, kroz koju izbijaju svjetlici iz podzemlja (zmaj otkriva svoje postojanje). Ona skriva liftove i vidikovac s pogledom na utvrdu Zrinski.

Južno pročelje partera definirano je visokim zelenilom koje se postepeno stapa sa perivojem Zrinskih. Pulsirajući je to spoj urbanog i prirodnog predviđen za zaustavljanje,
susrete, odmor i aktivnosti na otvorenom. Uz njega je vodena površina – pandan vodi Trnave koja je okruživala utvrđeni renesansni dvor Zrinskih. 

Ono što je dvor bio u Starome gradu, nova je gradska vijećnica na Trgu. Zgrada gradske uprave povučena je prema jugu i postepeno uvlaći vanjski sadržaj u svoj natkriveni
vanjski i unutarnji prostor sa turističko-ugostiteljsko-trgovačkim uslugama. Unutar zgrade formirana je i ulica s drvoredom kao budući spoj Trga i sadržaja velike zone MTČ-a. Na katu zgrade nalaze se prostori gradske uprave, uredi upravnih odjela, gradonačelnika i vijećnice.

Između Doma sindikata i gradske kavane formiran je drvored visokih stabala – reminiscencija na vrt u kojem se nalazila prva kuglana u Međimurju.

U podzemlju Trga nalazi se garaža sa 55 parkirna mjesta koja se u fazama širi prema jugu, vijećnici i zoni MTČ-a. U podzemlju se nalazi dostava, trafostanica, spremišta, sanitarije i garderobe za goste i izvođače. Podzemni prostor spaja perivoj i Ulicu kralja Tomislava, izlazi su na obje strane, a liftovi vode na prizemlje ugostiteljske zone Trga. Pozojov tunel nije klaustrofobičan, to je atraktivan nadsvođeni prostor s nadsvjetlima, koji s garažom čini polivalentan prostor za koncerte, izložbe, festivale svjetla, kino, sajmove i druge sadržaje.